29 Ocak 2011 Cumartesi

Ne de olsa insanız


Çevremizde olanları eleştirmek doğamızda vardır.  Örneğin başkalarının giyimini, davranışlarını eleştiririz. Oysa herkesin  giyim zevki ve olanakları  bizim düşündüğümüz  gibi  olmak  zorunda  değil. Davranışları ise başkalarına ve çevreye zarar  vermediği, kötü  örnek olmadığı  sürece kendini  ilgilendirir. En  iyi  niyetli  olanımız  bile zaman  zaman başkalarını gereksiz  yere  eleştiririz.

Doğamızda  olan  bir  başka  şey  ise hatalarımızdan  dolayı başkalarını  suçlamaktır.  Bu  bir  savunma  mekanizması  ya da kaçış  yolu olabilir ama asla  sorunlara çözüm getirmez.

Neyse ki  doğamızda  olan zayıflıklarımızı, olumsuz  özelliklerimizi törpüleyecek zeka ve yeteneğe  sahibiz. Biraz  sağduyu  sahibi  insanlar bunu  başarabilir.

Yöntem basit; önce  en  yakınımıza,  yani  kendimize bakarak yaşamı  daha  çekilir  hale  getirmek mümkün.  Hem böylesi insana  daha yakışır  bir davranış değil mi?  Amaç suçluluk  duyguları  geliştirmek değil  elbette.   Önemli olan olumsuz  durumun gerçek  nedenini  görüp yaşanılandan bir  ders  alabilmek...

Hiç yorum yok: