14 Mayıs 2011 Cumartesi

Gezgin Günce ve Güle Güle Ali Teoman


Eğer  edebiyat'a  ilgi  duyuyorsanız  yazarın günlük  olaylar  döngüsüne, yazarlık, okuma  ve  yazma üzerine  açıklamalarını  da  katarak  yazdığı  bir  günceyi  okumak,  çok  keyiflidir. Bu  kitap  bir  kültür  turu  olmaktan  öte, yazarlıkla  ve yazarın  bulunduğu  ortamlara  bakış  açısı  ile ilgili  ipuçları  içermesi.
Ali  Teoman'ın Britanya seyahati sırasında  tuttuğu  günlük  notlardan oluşan  Gezgin  Günce'yi okumak  benim  için  de  bilgilendirici  ve  keyif  vericiydi.  Kitabın  yayımlanmasından  kısa  bir  süre  sonra,  henüz 49  yaşındayken  kaybettik yazarı.(23 Mart 2011)
Öykü  ve  romanları  ile dikkat  çeken yazarı tanımam edebiyat  çevrelerinde  hayretle  karşılanan  bir  ödül  olayı  ile  olmuştu.
Ali Teoman'ın tam 16 yıl gizli kalmış bir sırrı, ortaya çıktığında edebiyat dünyasını çok şaşırtmıştı. 1991'de Haldun Taner Öykü Ödülü alan Gizli Kalmış Bir İstanbul Masalı isimli kitabın yazarı olarak Nurten Ay ödül almıştı. Ancak kitabın asıl yazarının Ali Teoman olduğu 2007 yılında ortaya çıktı. Ali Teoman bunun kendi isteğiyle düzenlenmiş bir oyun olduğunu belirterek şu açıklamayı yapmıştı: "Bu adi dolandırıcılık değil, yazınsal bir oyundur. Nurten Ay birkaç kez oyunu bırakmak istedi. Onu ikna ettim. Bunca yıl açık vermeden bana yardım ettiği için kendisine çok teşekkür ederim."
Huzur  içinde  yatsın. Yazılarını özleyeceğim.

1 yorum:

Blogger Bolat dedi ki...

Bir de Ali Teoman Germaner'imiz var :) severim sayarım elleri öpülesi adamdır.