7 Şubat 2011 Pazartesi

Nedir Bu Hayvanların Suçu?

  Çok  daha  korkunç  görüntüler  var  ama içim  elvermedi paylaşmaya...

 

Hayvanlar Üzerinde Deney Yapan Kozmetik Firmaları

Kozmetik endüstri dev bir pazar. Her gün piyasaya sürülen yığınla kozmetik ürünün, yıllar içinde milyonlarca hayvanın yaşamına sebep olduğunu biliyor muydunuz?

Kozmetik ürünlerin bileşenleri olabilecek yeni maddeler için genellikle tavşanlar ve kemirgenler üzerinde vahşi deneyler yapılıyor. Bu maddeler zehirlilik, deri ve göz tahrişleri, deri alerjilerine yol açma, kalıtsal bozukluğa ve kansere neden olan özellikler bakımından test ediliyor. Bu ve buna benzer pek çok örnekte hayvanların, insanların güzel görünmeleri uğruna acı içinde öldürüldüklerini görüyoruz. Tabii bu durum kamuoyunun gözlerinden uzak köşelerde yapıldığı için kimse görmüyor; göz görmeyince de vicdan umursamıyor.

Kozmetik Endüstrisinin Uyguladığı Hayvan Deneyi Yöntemleri
Draize Testleri
Draize göz tahriş testleri, ilk olarak 1940’larda, ABD Gıda ve İlaç İdaresi çalışanlarından J.H. Draize’in, tavşanların gözlerine sıkılan bir maddenin ne kadar tahriş edici olduğunu belirleyen bir derece geliştirmesiyle kullanılmaya başlandı.
Bu testlerde hayvanlar genellikle sadece başlarını dışarıda bırakan aletlere sıkıştırılıyor. Böylece hayvanın gözünü kaşıması ya da ovuşturması engelleniyor. Test edilmek istenen madde (örneğin, göz farı, rimel, çamaşır suyu, şampuan v.b.) her bir tavşanın tek bir gözüne damlatılıyor/sürülüyor. Hayvanların alt göz kapağı dışarı çekiliyor ve böylece oluşan çanağa madde konuyor. Sonra göz kapatılıyor. Bazen birkaç kez madde tatbik ediliyor. Tavşanlar her gün gözlemlenerek, gözlerinde şişme, çıban, enfeksiyon ve kanama olup olmadığı saptanıyor. Çalışmalar bazen üç hafta sürebiliyor.

Bazı maddeler o kadar ciddi bir hasara yol açıyor ki, tavşanların gözleri bütün temel niteliklerini kaybediyor. İris, gözbebeği, kornea tek bir patolojik dokuya benzemeye başlıyor. Araştırmacılar testin sonucunu etkilememek koşuluyla bazen az miktarda topikal anestezi uygulayabiliyorlar. Bunun, iki hafta boyunca gözüne kimyasal madde damlatılmış bir hayvanın acısını azaltması mümkün değil.






LD 50 (Lethal Dose – Yüksek Doz) Testleri

Bir maddenin ne kadar zehirli olduğunu belirlemek için “akut oral toksisite testleri” yapılmaktadır. 1920’lerde geliştirilen bu testlerde hayvanlara - ruj ve kâğıt gibi yenmeyen maddelerde olmak üzere - çok çeşitli maddeler ya zorla ya da boğazlarına soktukları bir tüple yediriliyor.
Standart testler 14 gün süreyle uygulanıyor, ama bazıları 6 ay bile sürebiliyor – tabii hayvanlar hayatta kalırsa. Deney süresince hayvanlarda kusma, ishal, felç, kasılma ve iç kanama gibi klasik zehirlenme semptomlarına rastlanıyor.
En bilinen akut toksisite testi LD 50 (Lethal Dose) testidir. LD 50, “yüzde 50 öldürücü doz”, yani deneye dahil edilen hayvanların yarısını öldüren madde miktarı anlamına gelmektedir.

Hayvan Deneylerinin Alternatifi Yok Mu?

Tabii ki, hayvan deneylerinin alternatifleri var. Bugün dünyanın en büyük kozmetik firmalarından REVLON, AVON ve ORIFLAME gibi uluslararası kozmetik şirketleri, ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmiyorlar. Yeni ürünlerini alternatif deney yöntemleri kullanarak test ediyorlar. Avon 1989 Nisan’ında, Eytex denilen sentetik bir madde üzerindeki testlerin olumlu sonuç verdiğini ve bundan böyle deneylerini bu madde üzerinde uygulayacağını açıklayarak, hayvan deneylerine alternatif bir deney yöntemini kamuoyuna açıklamıştır.

Özellikle Amerika ve Avrupa’daki hayvan hakları ve hayvan özgürlüğü hareketleri sonucunda çoğu kozmetik firması da alternatif deney yöntemlerini kullanmaya başlamışlardır. Bazı firmalarsa, (örneğin Procter & Gamble) sadece mevcut ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmeyeceklerini açıklamaktadır. Oysa bu tür açıklamalar firmaların tüketici kitlesini kaybetmemek için yaptığı laf oyunlarıdır. Çünkü bu firmalar, içeriğini değiştirdiği ürünlerde veya piyasaya yeni süreceği ürünlerin testlerinde hayvanları kullanmaya devam etmektedir.

HAYVANLAR UZERINDE TEST YAPAN FIRMALAR

Arm & Hammer; www.armhammer.com
Bic Corporation; www.bicworld.com
Chesebrough-Ponds; www.pondssquad.com
Church & Dwight (Aim, Arm & Hammer, Arrid, Brillo, Close-up, Lady’s Choice, Mentadent, Nair, Orange Glo International, Pearl Drops); www.churchdwight.com
Clairol (Aussie, Daily Defense, Herbal Essences, Infusium 23, Procter & Gamble); www.clairol.com
Clorox (ArmorAll, Formula 409, Fresh Step, Glad, Liquid Plumber, Pine-Sol, Soft Scrub, S.O.S., Tilex); www.clorox.com
Colgate-Palmolive Co. (Hills Pet Nutrition, Mennen, Palmolive, SoftSoap, Speed Stick); www.colgate.com
Cover Girl (Procter & Gamble); www.covergirl.com
Dial Corporation (Dry Idea, Purex, Renuzit, Right Guard, Soft & Dri); www.dialcorp.com
Johnson & Johnson (Aveeno, Clean & Clear, Listerine, Lubriderm, Neutrogena, Rembrandt, ROC); www.jnj.com
Lever Bros. (Unilever); www.unilever.com
L’Oréal U.S.A. (Biotherm, Cacharel, Garnier, Giorgio Armani, Helena Rubinstein, Lancôme, Matrix Essentials, Maybelline, Ralph Lauren Fragrances, Redken, Soft Sheen, Vichy); www.loreal.com
Max Factor (Procter & Gamble); www.maxfactor.com
Mead; www.meadweb.com
Melaleuca; www.melaleuca.com
Mennen Co. (Colgate-Palmolive); www.colgate.com
Noxell (Procter & Gamble); www.pg.com
Olay Co./Oil of Olay (Procter & Gamble); www.oilofolay.com
Oral-B (Procter & Gamble); www.oralb.com
Pantene (Procter & Gamble); www.pantene.com
Physique (Procter & Gamble); www.physique.com
Playtex Products (Banana Boat); www.playtex.com
Procter & Gamble Co. (Clairol, Cover Girl, Crest, Gillette, Giorgio, Iams, Max Factor, Physique, Tide); www.pg.com
Reckitt Benckiser (Easy Off, Lysol, Mop & Glo, Old English, Resolve, Spray ’N Wash, Veet, Woolite); www.reckittbenckiser.com
Richardson-Vicks (Procter & Gamble); www.pg.com
Schering-Plough (Bain de Soleil, Coppertone, Dr. Scholl’s); www.sch-plough.com
S.C. Johnson (Drano, Edge, Fantastik, Glade, OFF!, Oust, Pledge, Scrubbing Bubbles, Shout, Skintimate, Windex, Ziploc); www.scjohnson.com
SoftSoap Enterprises (Colgate-Palmolive); www.colgate.com
Suave (Unilever); www.suave.com
Unilever (Axe, Dove, Lever Bros., Suave, Sunsilk); www.unilever.com
Procter&Gamble, Colgate we Unilever en cok hayvan testi yapan gruplardir. Bu gruplarin yuzlerce firmasindan alisveris yapmadiginiza emin olmak icin yanlarinda belirttigimiz internet sitelerinden kontrol edebilirsiniz. Parantez icine eklediklerimiz bu gruplarin bilinen firmalaridir.
Her yeni bilgi isiginda listemiz surekli guncellenecektir

HAYTAP DENEY GERÇEĞİ GRUBU

19 yorum:

Nilgün Torunoğlu dedi ki...

Suratlarını güzel göstermeye çabalayanlar ne bedel ödediklerinin farkında değiller ki!

Şeytanın ''Yaz'' Dedikleri dedi ki...

Çok üzücü!
....
Bloğuma hoşgeldiniz.

humeyra dedi ki...

Allah razı olsun beni bundan haberdar ettiğin için. Pantene şampuan kullanıyordum ama artık kullanmayacağımdan eminim. SAçlarımı uçuracak değil ya, alt tarafı bir şampuan, bu hayvanlara baktıkça insan bunalıma giriyor.

Şeytanın ''Yaz'' Dedikleri dedi ki...

Sayın humeyra,
Hep birlikte savaşacağız bu vicdansızlıklarla.

Sizin blog adresinize ulaşamadım. Oysa izlemeye almak isterdim. Siz ve sizin gibi blog dostlarım olsun istiyorum.

!!! Şekerperisi !!! dedi ki...

bloğun hayırlı olsun canım benim
konuyla ilgili ne diyeyim bilemedim yazık hayvancıklara ya bu ürünleri kullanmamak lazım artık off çok üzüldüm hayvanlara yapılan hiç bir şeye dayanamıyorum ki ben:(((

Şeytanın ''Yaz'' Dedikleri dedi ki...

Sayın Şekerperisi, teşekkürler.

SYB dedi ki...

Burada yazan ürünlerin çoğu oldukça çok satan şeyler ve bende bu markalardan birkaçını kullanıyordum. Şu anda kendimi nasıl kötü hissettiğimi anlatamam. İzninle yazını blogumda duyurucam. Bende birkaç kişiyi daha uyarabilirsem ne mutlu bana.

Şeytanın ''Yaz'' Dedikleri dedi ki...

Elbette, izne gerek yok. Sesimizi duyurmak için desteğiniz şart. Teşekkürler SYB.

lezzettabağı dedi ki...

merhabalar öncelikle bloğunuz hayırlı olsun en kısa zamanda (evden) izleyiciniz de olacağım bu hassas konuya değinmeniz çok hoşuma gitti daha önce gelen bir maille haberim vardı ve bu konuda ailece titizlik göstermeye çalışıyoruz. maalesef bunu bilmeyen çok insan var ve biz bunu duyurabildiğimiz kadar duyuralım. teşekkürler..

uzmanamator dedi ki...

Çok üzücü ve vahşice uygulama hala devam ettiğini düşünmüyordum bu kadar ilkel davranmak bilim adamlarına yakışmıyor :(

papatya dedi ki...

Cok kotu oldum Ne yazik ki ben bazi markalari kullaniyorum bunlarin icinden cok uzuldum.

Ama sorun sadece kozmetik degil ki onla cok isim yok zaten, deterjan sabun dis macunu sampuan vs.Daha neler neler yapilir mi bu bize o guzelim canlilara?

Bu uyarinizdan dolayi cok tesekkur ederim.

Sevgilerle.

okuyan dedi ki...

tüylerim diken diken içim yanarak okudum... bu nasıl bir vicdansızlıktır... ne diyeceğimi, ne yazacağımı bilemiyorum... şaşkın, üzgün ve çaresiz hissettim kendimi... nasıl kıyıyorlar bu masum ve savunmasız canlara! ne için ne hakla??
bilgilendirdiğin için çok çok teşekkür ederim...

Adsız dedi ki...

gözlerim doldu okurken yazılarınızı,,,, benimde evde hayvanlarım var,,,fakat şöyle de bir gerçek var,,,bazı kozmetik firmaları kendileri hayvanlar üzerinde bizzatihi test yaparlarken; yapmayan birtakım firmaları da karalama yöntemine başvurabiliyorlar,,o nedenle sapla saman karışıyor maaalesef:(kimin hayvanalr üzerinde test yaptığı,kimin yapmadığı çok açık değil,,,firma Ceo'larının çoğu da yalan söylüyorlar bu testler hakkında,,,listede maybelline'i de gördüm,,ki maskaralarını kullanırım,,bu konuyu daha detaylı araştıracağım...yazınız ve duyarlılığınız için çok teşekkürler,,,,lütfen bu yazınızın diğer komzetik bloggerlarınca da yayınlanması konusunda uyarıcı ve ricacı olunuz...saygılarımla...

Adsız dedi ki...

konudan uzun zamandır haberdarım...tüketim alışkanlıklarımda tabir-i caizse devasa bir devrim yaptım hatta,,,,loreal ve Procter&gamble ürünleri asla satın almıyorum artık....sürekli alternatif ürünler bulma gayretindeyim...ıtriyat olsun,kozmetik olsun....bu deneylerin 2013 martında tüm AB üyesi ülkelerinde sonsuza dek yasaklanması için bir imza kampanyası avr..BUAV düzenliyor,,,(PETA'nın ingiliz versiyonu bu BUAV)linki yazıyorum buraya....blog sahibi ve bu sayfaya ulaşan tüm arkadaşlar lütfen imzanızla hayvan deneylerinin kozmetik sektöründe yasaklanmasına destek veriniz,,,

http://www.nocruelcosmetics.org/sign_up.php

Adsız dedi ki...

http://www.nocruelcosmetics.org/sign_up.php

kozmetik sektöründe işkence gören hayvanların durumunu biliyoruz...protesto için : lütfen buraya koyduğum linkten imza kampanyasına katılınız...Kampanya ciddi bir imza kampanyasıdr.BUAV düzenlemektedir ve AB parlementosuna animal testingin tamamen yasaklanması için sunulacaktır....yarın çok geç olabilir,!!!lütfen imza vererek hayvanları ve kanlı ranta bulaşmamış kozmetik satın alma hakkımızı savununuz....

Adsız dedi ki...

http://www.nocruelcosmetics.org/sign_up.php

Lucretia dedi ki...

http://www.nocruelcosmetics.org/sign_up.php

dehşetengiz hayvan deneylerine karşı olan herkes protesto için imza versin arkadaşlar!!!ciddi bir imza kampanyası,BUAV düzenliyor...amacı 2012 martında yasa değişikliği ile kozmetik sektöründeki animal testing mevzusunu(hayvan deneyleri) tarihe karıştırmak!!! imza verin,linki heryerde paylaşın lütfen..

travesti dedi ki...

Yazıyı gerçekten bende eleştirmek istiyorum yazınızı kendi siteme kopyalayıp yayınlaya bilirimiyim iclal

Şeytanın ''Yaz'' Dedikleri dedi ki...

Evet, bu yazıyı link vererek paylaşın. Ya da Blog adımı yazıp alıntı olduğunu belirtin. Ne kadar çok insan okursa o kadar iyi olur.