19 Şubat 2011 Cumartesi

Pişmanlıklarımız


Ne  büyük  laftır:

''Yaptığım  ya da yaşadığım hiç bir  şeyden pişman değilim.''

Öyle  derler, pişmanlıkları  altında  ezilmek  istemeyenler. Gerçek  midir? Bilemem.
Ben  böyle  büyük  büyük  laflar  edemem. Doğrusu, '' keşke  yapmasaydım,''  ya  da  ''keşke  buna  meydan  vermeseydim'' dediğim pek  çok  pişmanlığım  olmuştur.

Yanından  bile  geçmek  istemediğim,  bana  yaşam  dersi  veren, hem  başkalarını  hem  kendimi  üzen durumlar  ya  da kararlar bunlar. İnsanız  sonuçta, her  an  mantıklı, adil  ve kararlı  olamıyoruz.


''Yaptığım  ya da yaşadığım hiç bir  şeyden pişman değilim.'' bir savunma  yöntemi  ve  kandırmaca bana  göre.

Ne  var  ki; ''neden  yaptım, ah  keşke yapmasaydım?'' handikapına  girmek  de hiç  bir  yararı  olmayan mazohist  bir duygu,  düşünce  hali.. Hatalardan, yanlış  kararlardan  kazanılan  deneyimler, varılan  sonuçlar   kişiliğime olumlu  katkılarda  bulunduğu  sürece,  canımın  acımasına  katlanabilirim. Yenilerini yapmama konusunda daha  tutarlı  olabilirim. Yanlış  ve  doğrularımızla,  daha  iyi  insan  olma  yolunda ilerleme  göstermemiz her  şeyden  önemli.  ''Neden  yaptım?''  diye  acı  çekmek  yerine,  ''ne  kazandım?'' diyebilmek..

3 yorum:

Sittirella dedi ki...

''Yaptığım ve yaşadığım hiç bir şeyden pişman değilim'' diyen birini gördüğünde yapılabilecek iki şey var fikrimce;

1- Ardına bakmadan kaçacaksın.
Yalancılarla uğraşmak zaman kaybıdır.

2-Çimdik atacaksın.
İnsan değildir kesin, ne çeşit bir varlık olduğuna bakacaksın.

Var mıdır dünyada aldığı hiç bir karardan, yaptığı hiç bir davranıştan zerre kadar pişmanlık duymayan?
İnsan yarım numara büyük-küçük ayakkabı alıp ayağını vurduğunda ''keşke diğerini alsaydım'' deyip pişman oluyor, yine de oluyor işte.
Keşke inkar edecekleri yerde ders almayı becerebilseler.

Begonvilli Ev dedi ki...

Tam sopalık insanlar işte.. ''Demek ki pişman değilsin, sen bunu yine yaparsın, adam olmazsın yani ''deyip deyip gerekeni yapmalı:)) Şaka bir yana hatalarımızla, doğrularımızla insanız. Başkalarının yanlışlarını görebildiğimiz gibi kendi yanlışlarımızı da kabullenip pişmanlıklarımızı en azından kendimize itiraf edebilmek bir erdemdir bana göre. Elbette yinelememeye gayret ederek.
Errare humanum est perseverare.. diabolicum

Şeytanın ''Yaz'' Dedikleri dedi ki...

Tamamen aynı paralelde değerlendiriyorum Sittirella. Hiç samimi gelmiyor bu söylemler. Açıkçası yaptıklarının iç açıcı olmayan sonuçları ortada olan birinden bu sözü bir kaç kez duyunca bu yazıyı yazdım. evet, haklısınız, ardıma bakmadan kaçılacak biri bu.

Begonvilli Ev, yapılan yanlışlar ortada iken pişkin pişkin böyle diyen insanlar var çevremde.