21 Ağustos 2011 Pazar

Artist : Franz Mark- Mavi At

Alman ressam Franz Marc, 1880 yılında Münih'te doğmuş. Babası Wilhelm, profesyonel bir manzara ressamı , annesi Sophie katı bir Kalvinistmiş. 1900 yılında, Marc da çalışmaya başlamış. Münih Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim almış.Gabriel von Hackl ve Wilhelm von Diez onun öğretmenleri olmuşlar. 1903 ve 1907 yılları arasında Fransa'da , Paris'te çalışmış ve tekniğini geliştirmiş, şehir müzelerini ziyaret etmiş ve birçok resimleri de kopyalamış. Bu oldukça geleneksel bir yoldur. Paris'te, sanatsal çevrelerde sıkça çok sayıda sanatçı ile karşılaşarak sanatında ilerlemiş. Özellikle Vincent van Gogh ile yakınlaşmış.

Eserin Adı: Mavi At I
Orjinal Ebadı: 112 x 84 ,5 cm
Tarih: 1911
Bulunduğu Yer: Berlin, Özel Koleksiyon

Franz Marc, zamanının materyalizm karşıtı, idealist bir sanatçıymış. Sembol olarak hayvanları boyamış. Marc'ın sanatında hayvanlar nadiren izole olarak boyanmıştır. Bunlar mükemmel bir uyum içinde yaşadıkları doğal dünya ile idealize edilmiş yaratıklar olarak görülüyor.

Franz Marc, yüksek bir ruhsal düzlemde bir hayat özlemini çekiyormuş. Aslında o, sanatçı olmadan önce, rahiplik (İlahiyat) okumuş. İronik olarak ölümü, umutları ve hayalleri ile üzücü bir çelişki olmuş. 1. Dünya Savaşı başlangıcında orduda hizmet için gönüllü olmuş. Uzun ve kanlı savaş yıllarında resim yapamamış. Saldırı sırasında, 1916 yılında bir şarapnel parçası tarafından öldürülmüş.

Hiç yorum yok: