10 Eylül 2011 Cumartesi

Sinema Tarihinin En Çok Hayal Kırıklığı Yaratan Filmleri



Eski eşim bir kitap ve sinema tutkunuydu. Sinema tarihi konusunda çok bilgiliydi. Bir gün bir sohbetimiz sırasında ''bu güne dek çekilmiş filmlerden en çok zarar eden filmler hangileri acaba?'' diye sormuştum. Bana sekiz on film adı söylemişti ama ilk üçü aklımda kalmış. Daha sonra araştırdım, gerçekten de doğruymuş. Söylediği üç film en çok zarar eden yapımlarmış..
1-Su Dünyası/Waterworld (1995): Kevin Reynolds’ın yönettiği, Kevin Costner’ın başrolünü üstlendiği 229 milyon dolar bütçeli sinema tarihinin en pahalı yapımları arasında yer alıyor. Film için dünyanın sular altında kaldığı set özel olarak kurulurken, yapımcıya servete mal olmuş. Ancak film gösterime girdiğinde büyük bir hayal kırıklığına neden olmuş. Costner’ın ”gişe gemisini” batıran  yapımcısına 86.8 milyon dolar kaybettirmiş. Costner, bu filmden sonra da ”Postacı” adlı yapımda rol aldı. Bu film de toplam 63 milyon dolarlık zarara uğramış.  Öyle anlaşılıyor ki Costner'a  Oscar kazandıran Kurtlarla Dans filmi uğurlu gelmemiş..


2- Heaven’s Gate (1980): Yönetmenliğini Michael Cimino’nun üstlendiği film için United Artists Studios, kelimenin tam anlamıyla ”kesenin ağzını” açmış. Bu epik western filmde, kamera karşısına Kris Kristofferson ve Christopher Walken gibi iki dev oyuncu geçmiş. Filmin prömiyerinde aldığı kötü tepkiler üzerine yapım üzerinde 6 ay daha çalışılmış. Ancak seyirci hala memnun kalmamışi. Sonunda olanlar olmuş ve yapım dönemin parasıyla bir servet kaybetmiş.

3- Kleopatra/Cleopatra (1963): Sinema dünyasının iki dev ismi Liz Taylor ile Richard Burton’ın rol aldığı ”Kleopatra”, başlangıç bütçesinin 22 katına mal oldu. Çekimlerine Londra’da başlanan filmin çekimleri, Taylor’ın rahatsızlığı nedeniyle durdurulmuş. Yapımcılar, seti büyük zahmetlerle Roma’ya taşımışlar ve Taylor’ın iyileşmesi beklenmiş. Bu arada, iki yıldızın fırtınalı ilişkisi de filmin adeta ”lanetli bir yapım” ilan edilmesine neden olmuş. Sonunda filmin çekimleri bitmiş, ancak bu kez de bir çok sahne beğenilmeyerek çıkartılmış. Sonunda film yılın en çok izlenen filmi olsa da yapımcılarını yüksek maliyeti yüzünden 21 milyon dolar zarara uğratmış.

Hiç yorum yok: